Een vaccin voor meningokokken

Meningokokken is een vervelende ziekte dat ook wel hersenvliesontsteking genoemd wordt. Dit maakt dat het een vervelende infectieziekte. Een bacterie veroorzaakt de ziekte en in Nederland zijn er zelfs vijf varianten te vinden, versie a, b, c, w en y. Echter, wordt niet iedereen die deze bacterie oploopt er daadwerkelijk ziek van. De bacterie kan overgedragen worden via druppels, hoesten of niezen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand vervelende klachten krijgt door deze ontsteking die je liever wil voorkomen dan genezen. Voor de symptomen maakt de variant van de meningokokken niet uit. Dus of je nou last hebt van a, b, c, w of y, de klachten kunnen in alle gevallen even vervelend worden, waardoor deze bacterie jou het leven zuur zal proberen te maken met de hersenvliesontsteking die hierdoor kan ontstaan. 

De klachten

Bij deze bacterie kunnen diverse soorten klachten ontstaan die erg vervelend kunnen zijn. In het begin is de kans groot dat een persoon die dit virus oploopt en er last van krijgt, vooral klachten zal krijgen die lijken op griep. Zo zal de lichaamstemperatuur wat hoog zijn met eventueel een combinatie van hoofdpijn en misselijkheid. Bij een serieuzere infectie kunnen echter ook klachten ontstaan die een stuk erger zijn dan een griepje. De lichaamstemperatuur kan bijvoorbeeld erg stijgen, waardoor een hoge koorts uit het niets kan ontstaan. Tevens kan de nek uitermate stijf worden. Dat kan ervoor zorgen dat jouw fysieke gestel moeilijk kan blijven bewegen. Als laatste kunnen er ook bultjes onder de huid ontstaan. Deze bultjes hebben een rode of paarse kleur, dat eerst misschien zal lijken op een uitslag. Echter, gaat het hier vaak om bloedvergiftiging, wat een zeer ernstige situatie is. 

Het ideale vaccin

Gelukkig is er de meningokokken vaccinatie die ons kan helpen. Dit vaccin is er een dat de meeste mensen als kind hebben gekregen. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Voor meningokokken b is er een apart vaccin. Dat vaccin is door de meeste mensen niet gekregen, waardoor het verstandig kan zijn om ervoor te kiezen om deze variant als vaccin zelf te nemen voordat er een verre reis gemaakt wordt. Houdt er wel rekening mee dat meningokokken b meestal voorkomt bij jongere kinderen. Dit geldt vooral voor kinderen tot vijf jaar. De huisarts kan dit vaccin geven, maar vaak moet er wel betaald worden voor deze prik. Dat komt omdat dit vaccin vaak niet in de verzekering is inbegrepen. Voor een volledige bescherming zijn er ongeveer twee tot vier vaccins nodig per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *