Letselschade verhalen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kan het helaas ook iedereen overkomen om te maken te krijgen met een ernstig ongeluk, waarbij je letselschade oploopt. Om te maken te krijgen met zo een ongeluk is al vervelend genoeg. Waarschijnlijk zit je er dan ook niet op te wachten om meteen van alles (juridisch) te regelen. Toch is het verstandig om hier direct over na te denken. Zo is het zeer belangrijk om alle bewijzen vast te leggen. Denk hierbij aan foto’s maken van het ongeluk of om je lichamelijke conditie meteen te laten keuren door een arts. Deze kan vervolgens een schriftelijk bewijs opstellen waaruit blijkt dat de schade een direct gevolg is van het ongeluk.

Het ongeluk

Je kan op verschillende manieren letselschade oplopen. Zo kan je bijvoorbeeld een bedrijfsongeval hebben of betrokken zijn bij een auto-ongeluk. Wanneer niet jijzelf maar iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeluk, dan heb je recht op een schadevergoeding. Dit geldt zowel voor de materiële schade als voor immateriële schade. Bij materiële schade kan je denken aan medische kosten of inkomensschade. Vergoeding van immateriële schade is een vergoeding voor de pijn en het verdriet van het slachtoffer. Dit staat ook wel bekend als smartengeld. De hoogte van de materiële schade is goed te bewijzen door bijvoorbeeld facturen van het ziekenhuis. Bewaar deze dan ook allemaal goed aangezien je zelf verantwoordelijk bent om het bewijs te leveren. De hoogte van smartengeld is een ingewikkeldere kwestie. Dit is omdat het leed van slachtoffers moeilijk met elkaar te vergelijken is. Wel bestaat er een smartengeldboek waarin eerdere rechterlijke uitspraken opgenomen zijn.

Letselschade advocaat

Om deze ingewikkelde zaken af te handelen, kan het een verstandige keuze zijn om een letselschade advocaat in te schakelen. Deze beschikt over veel kennis over letselschade en weet zo precies voor welke vergoeding je in aanmerking kan komen. Ook is deze bekend met de gehele procedure en kan je op die manier ondersteunen om de juiste stappen te zetten. Bijvoorbeeld het aansprakelijk stellen en ook eventuele toekomstige problemen te verhalen bij deze aansprakelijke. Een letselschade advocaat is iets anders dan een letselschadebureau. Bij een erkende advocaat weet je zeker dat deze over de juiste juridische kennis beschikt om alles eruit te halen. Kosten van rechtsbijstand kunnen vaak ook verhaald worden bij de aansprakelijke partij. Er zijn een heel aantal letselschade advocaten in Nederland en er is dus altijd wel een bureau dat je kan helpen. Zoek bijvoorbeeld op letselschade advocaat Amsterdam om een goed bureau bij je in de buurt te vinden.