The sky is the limit

Een hoogwerker is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei machines met hetzelfde doel: op een veilige manier in de hoogte werken. Hoogwerkers worden onder andere gebruikt in de bouw, bij het snoeien van bomen maar ook bij de brandweer. Wilt u een hoogwerker kopen? In deze blog vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Soorten hoogwerkers

Omdat hoogwerkers voor ontzettend veel verschillende doelen gebruikt kunnen worden, zijn er ook veel verschillende soorten hoogwerkers. Over het algemeen bestaan een hoogwerker uit een onderwagen, een hefmechanisme, een aandrijving en tot slot een werkplatform. Een eerste type hoogwerker is de schaarhoogwerker. Deze hoogwerkers worden gebruikt om personen omhoog te brengen en hebben dus een platform waarom personen kunnen staan. Dit platform wordt de hoogte in gebracht door een soort scharen die uit elkaar gedrukt worden, vandaar de naam schaarhoogwerker. Indien er op een moeilijk bereikbare plek gewerkt moet worden, wordt er vaak een telescoophoogwerker gebruikt. Deze hoogwerkers hebben uitschuifbare delen. Belangrijk is wel om de hoogwerker op een gelijkmatige, vlakke ondergrond te plaatsen. Een andere zeer mobiele hoogwerker is de autohoogwerker. Deze hoogwerker is achterop een auto gemonteerd. Zo is deze zeer eenvoudig te vervoeren. Beschikt u niet over een autohoogwerker maar wilt u alsnog mobiel zijn? Dan is de aanhangerhoogwerker zeer geschikt. Zoals de naam al duidelijk weergeeft bevindt zich deze hoogwerker op een aanhanger, waardoor hij ook zeer makkelijk te verplaatsen is.

Veiligheid

Indien u uw medewerkers laat werken op een hoogwerker, moet dit wel veilig gebeuren. Hiervoor zijn een aantal regels opgesteld. Bekijk ten eerste de situatie van de werkzaamheden goed. Is een hoogwerker geschikt om de werkzaamheden veilig en verantwoord te kunnen uitvoeren? Is een hoogwerker geschikt voor uw werkzaamheden, dan moet u er alsnog veilig mee omgaan. Gebruik een hoogwerker met CE-markering, dit geeft aan dat de hoogwerker voldoet aan de Europese regels. Zorg daarnaast voor tijdig onderhoud en keuring. Ook wordt een hoogwerker geleverd met gebruikshandleiding. Gebruik hem ook alleen volgens de omschrijving in deze handleiding. Bespreek dit ook met uw werknemers, zodat ze over voldoende kennis beschikken om er veilig mee om te kunnen gaan. Indien werknemers over de juiste kennis beschikken om in een hoogwerker te werken, stel dan valbeveiliging, communicatiemiddelen en beschermingsmiddelen ter beschikking. Voordat de hoogwerker gebruikt kan worden, moet deze eerst gecontroleerd worden. Zo moet de hoogwerker bijvoorbeeld stevig en stabiel staan, er moet geen schade aanwezig zijn en alle bedieningsfuncties moeten werken. Zo kunnen uw werknemers veilig aan het werk.